Pagina's

woensdag 19 januari 2011

Verwende Prinsesjes

In de Kerstvakantie las ik het boek Verwende Prinsesjes van Elma Drayer.
Kort samengevat: Nederlandse vrouwen zijn ma-di-do vrouwen die veel tijd aan hun hobbies (en kinderen) besteden en te weinig werk maken van hun ambities en vooral: hun financiële onafhankelijkheid.
Best een relevant punt, met 1 op 3 gestrande huwelijken.

Nu werk ik di-wo-do-vrij, ben financieel onafhankelijk, en heb een zeer moderne taakverdeling met manlief op zakelijke wijze uitonderhandeld.  Deze taakverdeling werkt tot op de dag van vandaag uitstekend.
Ons gezin draait op rolletjes en wij storten ons vol overgave op ons werk.
Kortom: ik nestelde mij vol vertrouwen met het boek op de bank; ik zou vooral bevestiging en complimenten gaan incasseren voor mijn eigen levenswijze. Een heerlijk vooruitzicht om weer eens te horen dat je het allemaal goed doet!
Dat pakte anders uit.
Ergens halverwege het boek, voelde ik een flinke stomp in mijn maag.
De schrijfster rekent fel af met de (blijkbaar?) typisch Nederlandse behoefte aan ''rust en ruimte''.
Hoe vrouwen in ons land veel tijd willen hebben voor hobbies, voor ''zichzelf'', waar vrouwen in andere landen gewoon werken in die tijd.
Ik voelde mij aangesproken; ook voor mij is ''rust en ruimte'' belangrijk. Mijn overlevingstrategie in de wekelijkse hectiek. Hou ik mezelf hiermee klein?
Of, om met Beatrijs Smulders te spreken, zijn Nederlandse vrouwen juist de meest geëmancipeerde vrouwen ter wereld, omdat ze gewoon doen waar ze zelf zin in hebben?

Ik ging erop letten. Inderdaad hoor ik vrouwen zeggen ''ín mijn nieuwe werkschema, heb ik helemaal geen dag meer voor mezelf!'' Of ''Er is meer hoor, dan werk alleen'!''. Mannen hoor ik dat soort dingen nooit zeggen.
En terugdenkend aan de Sinterklaasgedichten, ja, inderdaad kregen de dames opvallend vaak crèmes en badartikelen kado met de verwijzing naar ''een momentje voor jezelf''.
De heren kregen Top Gear jaarboeken, die mochten lekker in de versnelling. Hebben mannen dan geen behoefte aan rust en ruimte, aan innerlijke vertreding?

Misschien is het zo dat vrouwen juist ontspannen door in de vertraging te gaan, tijdens een dagje sauna. En dat mannen ontspannen terwijl ze in een snelle auto op weg zijn naar hun werk?
Ik ben er nog niet uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten