Pagina's

dinsdag 2 oktober 2012

Zuurstofmasker op

Voor me zit Femke. Energieke vrouw, net veertig. Twee kinderen waarvan nog één baby.
Teamleider bij een bank en in de lift naar een volgende stap. Echtgenoot met eveneens mooie carrière. Als gezin samen nog volop in de overgang van ''twee naar vier''.
Tijdens ons vorige gesprek concludeerde ze: misschien moeten we iets meer pas op de plaats maken in deze levensfase. Toch best ingewikkeld, twee carrières op één kussen.

Maar vandaag is er geen sprake van 'pas op de plaats' maken. Femke heeft namelijk goed nieuws: ze is gevraagd haar baas op te volgen. En wel meteen.
Dus is ze naarstig bezig een plan te maken om de transitie van 'middenmanager' naar een stap hoger te markeren. Wat doet er toe? Waar op focussen?
Ze tekent de teams, de poppetjes. Ze ontvouwt haar plannen. Klinkt goed.
Over één ding heeft ze ietwat makkelijk gedacht. Ze heeft geen opvolger. Als het aan de hoogste baas ligt komt die er ook niet - niet nodig. Betekent dit dat ze de komende tijd twee banen gaat doen?
''en ik heb vanaf vandaag ook een secretaresse! '' zegt ze proestend.
''en moet ik die kamer van mijn baas nu meteen innemen?''

Boeiend. Het goed regelen van je eigen positie vinden de meeste vrouwen erg moeilijk. Ze slaan deze fase graag over.
Mannen lijken hier een stuk minder moeite mee te hebben. Hoe lang zij durven te onderhandelen over de auto die bij een volgende stap hoort! En het wordt helemaal geaccepteerd!

Misschien wordt het makkelijker om in dit spel mee te doen als we bedenken dat we anderen beter kunnen helpen vanuit een goede plek. Ik denk aan de zuurstofmaskers in het vliegtuig. ''Zet eerst uw eigen maskers op, en help dan pas uw kinderen'' las ik altijd op de handleiding onder de stoel. Ik vond dat dan zielig voor die kinderen.
Ineens krijgt het nieuwe betekenis. Statussymbolen zijn net als zuurstofmaskers. Zonder positie krijg je niks voor elkaar. Als je niks voor elkaar kunt krijgen, kun je ook weinig betekenen voor anderen.
Meedoen met de macht is een vorm van aanvaarding van je verantwoordelijkheid.

Femke neemt afscheid met het voornemen te onderhandelen over haar opvolging.
En de kamer gaat ze vandaag nog betrekken!Geen opmerkingen:

Een reactie posten